nedjelja, 16. prosinca 2018.

Što želim postati?

Što želim postati? To je za mene u ovom trenutku teško pitanje. 1000 misli putuje po mojoj glavi. Voljela bih raditi ono što me usrećuje i veseli. Između onih 1000 misli ipak putuje jedna zamisao da postanem modna dizajnerica. Voljela bih kreirati odjeću i pratiti modne trendove. Putovala bih po gradovima širom svijeta i odlazila na najpoznatije modne revije kako bih vidjela ostale kreacije i stilove ostalih dizajnera. Voljela bih se likovno obrazovati te izražavati svoju kreativnost preko dizajniranja odječe. U isto vrijeme mogla bih raditi kao kostimograf. Stvarala bih kostime za kazalište i filmove. Željela bih da me posao koji budem radila čini sretnom, da moji radovi budu poznati i korisni zajednici u kojoj živim.
Skica jesenskih kreacija

Secretariat

Naslovnica filma
Moj najdraži film je Secretariat. Film je obiteljska povijesna drama snimljena 2010.g. Režirao ga je Randall Wallace. Glavni glumci su bili Diane Lane, John Malkovich, Margo Martindale, Dylan Walsh i Nelsan Elis. Film je istinita priča o najboljem trkačem konju svih vremena. Secretariat je oždrijebljen kao mršav i slabašan konjić. Nitko nije vjerovao da će postati trkaći konj. Jedina koja je u njega vjerovala bila je njegova vlasnica Penny Chenery Tweedy koja je vjerovala da će s puno vježbe i truda Secretariat postati najbolji trkači konj. Tako je i bilo. Marljivim vježbanjem Secretariat je izrastao u konja izuzetnih trkačih sposobnosti. U posljednjoj, najdužoj i najvažnijoj utrci Secretariat je postigao brzinu koju još nijedan konj nije. Osvajač je Trostruke krune i time je najbolji trkači konj svih vremena. Ovaj film me naučio da nikada ne odustajem od onoga što volim i u što vjerujem. Preporučujem svima da pogledaju ovaj izuzetan film.


Secretariat u utrci

subota, 15. prosinca 2018.

Bill Gates

Bill Gates je Američki programer i jedan je od najpoznatijih poduzetnika u revoluciji računalstva.

Bill Gates
Rođen je 28.listopada 1955.g. u Seattleu.Studirao je na američkom sveučilištu Harvard. 1975.g. zajedno sa Paulom Allenom osnovao je tvrtku Microsoft (američku softversku tvrtku). Ujedno je i direktor Microsofta. Osnovna djelatnost tvrtke je razvoj računalnog softvera poput operacijskog sustava, uredckih programa i razvojnih alata. Također bavi se stvaranjem video igara. Prema podacima iz 2014.godine tvrtka je imala oko 100 000 zaposlenih.Slogan tvrtke je "Be What's Next". Najpoznatiji Microsoftovi proizvodi su: Microsoft Windows, Internet Explorer, Microsoft Office, Microsoft Visual Basic, Microsoft SQL Server, Pocket PC... Gates stanuje u Washingtonu sa suprugom i troje djece, a manje je poznato da je sa suprugom Melindom pred 20.g. osnovao zakladu koja se bavi dobrotvornim radom. U rad zaklade danas uključuju i vlastitu djecu. Bill Gates je danas među najbogatijim osobama na svijetu sa 90,8 milijarda dolara.

Logo Microsofta

petak, 14. prosinca 2018.

Aristotelis Sokratis Onassis


Aristotelis Sokratis Onassis  jedan je od najslavnijih brodograditelja 20. stoljeća.

Aristotelis Sokratis Onassis 
Rođen je 1906. godine na području današnje Turske, no bio je po nacionalnosti Grk, a po vjeri pravoslavni kršćanin. Zanimljivo je da mu se otac zvao Sokrat, majka Penelopa, a sestra Artemida. Dakle, svi u obitelji imali su grčka imena poznata iz povijesti i mitologije. Obitelj je bila prilično bogata, pa je Aristotel išao u ugledne škole i naučio je govoriti četiri jezika. Međutim, nakon Prvog svjetskog rata Turci su protjerali Grke iz Onassisovog grada Smirne. te je tada emigrirao u Argentinu, u dobi od samo 17 godina.U Argentini je pokrenuo vlastitu tvornicu cigareta. Prilično se brzo obogatio i društveno uzdigao. Postao je milijunaš, a bilo mu je tek oko 20 godina života. Veliko povećanje bogatstva ostvario je pomoću flote tankera za prijevoz nafte. Nabavio je preko 70 tankera i teretnih brodova za svoju flotu. Onassisovo bogatstvo uskoro je postalo legendarno. Imao je udjele u 95 kompanija širom svijeta, posjedovao je dva otoka uz obalu Grčke (Skorpios i Sparta). Imao je stanove u Parizu, Londonu, Monte Carlu, Ateni i Acapulcu, te dvorac u južnoj Francuskoj. Sagradio je neboder od 52 kata u New Yorku. Navodno je imao račune u 217 banaka širom svijeta. Njegova prva supruga od koje se rastao bila je Athina Livanos, S njom je dobio dvoje djece: sina Alexandera i kćerku Christinu.  Potom je bio u vezi sa opernom divom Mariom Callas. Glamurozna grčka zvijezda jedinstvenog glasa i karizme, jedna od najutjecajnijih žena svog doba, elegantna i nedodirljiva, gotovo dva desetljeća živjela je burnu i intrigantnu ljubav s Onassisom. Onassis je prekinuo ovu vezu da bi oženio Jacqueline Kennedy. Umro je sa 69 godina, 15 ožujka 1975. u Neuilly-sur-Seine, gradu u Francuskoj.


Maria Callas



Ayrton Senna da Silva


Ayrton Senna da Silva  bio je brazilski vozač Formule 1 poznat pod nadimkom "Kišni čovjek".

Ayrton Senna da Silva
Rodio se 21. ožujka 1960. u Sao Paulu, glavnom gradu Brazila.Sjeo je u svoj prvi kart-bolid u dobi od četiri godine a u karting natjecanja uključio se kada je to zakon dopuštao, u dobi od trinaest godina. 1977. godine osvojio je Južnoamaričko Kart prvenstvo.Tijekom svoje karijere vozio je za momčadi:Toleman, Lotus, Mc Laren te Williams-Renault. Legendarni Brazilac tri puta je bio svjetski prvak (1988, 1990, 1991), a ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u povijesti F1.S 34 godine i tri naslova svjetskog prvaka 1. svibnja 1994. stigao je na treću utrku sezone u Imolu. Bila je to njegova zadnja utrka. Izletio je iz zavoja Tamburello pri brzini od 310 kilometara na sat. Prednjim desnim krajem zabio se u nezaštićeni betonski zid i poginuo. Na njegovu sprovodu bilo je više od tri milijuna ljudi. Nakon Sennine pogibije, izgled zavoja Tamburello je promijenjen i zavoj je postao mnogo sporiji. Osnovana je udruga koju je Senna zagovarao čime je u Formuli 1 sigurnost zauvijek podignuta na višu razinu. Senna je bio veliki humanitarac. U razne dobrotvorne zaklade donirao više od stotinu milijuna dolara. Ayrton Senna je u prosincu 2009. godine proglašen najboljim vozačem svih vremena u izboru svojih kolega vozača koji je proveo britanski magazin Autosport.    


Ayrton u Mc Larenu





Le Corbusier

Le Corbusier
Le Corbusier pravim imenom Charles-Édouard Jeanneret-Gris francuski je arhitekt švicarskog porijekla.



Rođen je 6. listopada 1887. u mjestu La Chaux-de-Fonds. Izučavao je graviranje te je rano počeo slikati. S četrnaest godina počeo je pohađati umjetničku školu, no ubrzo se posvetio arhutekturi. Godine 1917. seli u Pariz. Od 1923. gradi zgrade širom svijeta (Francuska, Švicarska, Njemačka, Rusija, Južna Amerika, Alžir, Indija...). Le Corbusier postaje poznat prvonagrađenim natječajnim projektom za palaču Lige naroda u Genevi 1927.godine.Njegovo vjerojatno najpoznatije djelo je vila Savoye (1929.). Svojim radovima snažno je utjecalo na arhitekturu 20. Stoljeća. Od 1947. do 1951. godine u Marseillesu gradi „Zgradu zajedničkog stanovanja”,stambeni blok za 3.600 stanovnika koji je postao uzorom za mnoga slična rješenja. Primjenom novih materijala poput armiranog betona, stakla, željeza, te novih građevnih metoda, u arhitekturi je prekinuo s tradicionalnim građevnim formama. Sedamnaest njegovih djela u sedam različitih zemalja, izgrađenih u razdoblju od pola stoljeća pripada UNESCO-voj svjetskoj baštini. Dana 27. kolovoza 1965. god., Le Corbusier je otplivao u Sredozemno more u Francuskoj. Njegovo beživotno tijelo su pronašli kupači. Vjeruje se kako je preminuo od srčanog udara. 

Vila Savoye 




četvrtak, 13. prosinca 2018.

Francis Ford Coppola


Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola  rođen je 7. travnja 1939.g. u Detroitu u Michigangu. Američki je redatelj, scenarist i producent. Još kao dijete preselio se u NewYork gdje je proveo djetinjstvo. Prebolio je dječiju paralizu. Filmove je počeo snimati sa 10 godina koristeći očevu filmsku kameru. Pohađao je sveučilište Hofstra gdje je diplomirao filmsku režiju. Potom je završio filmsku školu sveučilišta u Los Angelesu (UCLA).   Jedni od njegovih poznatijih filmova su: Kišni ljudi, Patton, Kum, Kum 2, Apokalipsa danas. Film Kum iz 1972.g. jedan je od najkomercijalnijih filmova svih vremena. Dobitnik je Oscara, Zlatnig globusa, Nagrade BAFTA, Nagrade Saturn... Coppolin otac, Carmine, bio je glasoviti skladatelj i glazbenik, a njegov nećak Nicolas Cage je poznati glumac. Njegova kćerka Sofija Coppola Amerićka je glumica, redateljica i producentica.  Francis Ford Coppola  među vodećim je Američkim režiserima te je svijom radom utjecao na holivudski film. 



Francis Ford Coppola sa svojom kćeri 
Naslovnica filma "Kum"

srijeda, 12. prosinca 2018.

Moj hobi

International Dance Open  
Svatko na svijetu ima svoj hobi. Moj hobi je plesanje.Plesanjem se bavim od svoje 6.-te godine života. Mojim prvim plesnim koracima podučila me profesorica plesa Neda Marović-Turković u plesnom klubu Burka. Tih vrtičkih plesnih dana rado se sjećam s osmijehom. Bili su prepuni nespretnih koraka.  U Burci sam bila do 4. razreda osnovne škole, a nakon Burke sam se premjestila u plesni klub Point u Samoboru. U P.K Pointu postoje razne vrste plesova, kao npr. Jazz Funk, LIrical Jazz, Hip Hop, Salsa... Tamo imam mnogo prijatelja s kojima plešem i družim se. Sastavni dio plesa su produkcije i natjecanja na kojima pokazujemo svoje plesne uspjehe. Ritam, glazba i ples postali su dio mog života. Čine ga sretnijim i veselijim.
Logo P.K Pointa

srijeda, 14. studenoga 2018.

Walt Disney

 Walter Elias "Walt" Disney (Chikago, 5.prosinca 1901. - Los Angeles, 15. prosinca.) osnivać je Disneya. Disney je tvrtka koja proizvodi crtiće. Disnwy je 1934. g. počeo raditi na svom  dugomentražnom filmu. Disney 1954 počinje  proizvoditi i filmove, a 1955 gradi zabavni park Disneyland u Kaliforniji koji nakon ne baš puno vremena postaje jedna od najpoznatijih svijetskih atrakcija. !971.g. Disney osvaja 22 Oscara i 3 Zlatna globusa.Neki od poznatijih Dizneyevih crtića su; Pinokio, DumboPepeljuga101 dalmatinacTrnoružicaKnjiga o džungli i Mickey Mause. Mickey Mause je jedan od Disneyevih  najpoznatijih crtanih likova.

utorak, 23. listopada 2018.

One Direction


One Direction je glazbeni bend koji je svoju glazbenu karijeru započeo u Londonu 2010.g. Članovi su: Niall Hordon, Zayn Malik, LIam Payne, Harry Styles, i Louis Tomlinson. U rujnu 2011.g. One Direction izdaje prvi singl "What Makes You Beautiful". Bend sudjeluje  u humanitarnim akcijama za siromašnu djecu Afrike. Na tu temu bend je snimao pjesme. Jedna od poznatijih je "One Way or Another". 2015.g. Zayn Malik napušta bend kako bi mogao započeti solo karieru. 2016.g. bend odlazi na "pauzu", a nakon nekoliko mjeseci "pauze" bend se raspada i svaki od članova osniva svoju solo karieru.



One Direction  u humanitarnoj akciji

nedjelja, 21. listopada 2018.

proba


Ples je ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe (rjeđe bez glazbe), pojedinačno, u parovima ili u skupinama. Ples prati čovjeka od pamtivijeka, a još i crteži u spiljama pokazuju čovjeka kako pleše. U svojim počecima, ples je bio motorička reakcija na određene emocije, na pojačano veselje, strah, žalost, ljubav ili mržnju. Motoričke reakcije na ta uzbuđenja bili su živahni, iracionalni, ali vrlo izraženi sljedovi pokreta, koji su višekratnim uzastopnim ponavljanjem poprimili određeni ritmički obrazac i pretvorili se u ples.